Omítka vily Tugendhat zvlhla jako tenkrát

04.01.2013

Jakoby se vrátil čas o osmdesát let zpátky. Omítka září bělobou. Takové byly první reakce návštěvníků vily Tugendhat, která loni na jaře otevřela po dvouleté rekonstrukci. Nyní tato tvrzení platí jen částečně. Na mokré fleky na fasádě funkcionalistické památky upozornila Česká televize.

Podle stavitelů ale právě skvrnyhistorické podobě vily patří. Při rekonstrukci dodržovali původní postupy a receptury a tak je budova natřená vápnem jako před osmdesáti lety. „S tím jsme počítali. Podle starých fotografií byly skvrny na vile už dříve," upozornil stavbyvedoucí rekonstrukce Michal Malásek. Jako za původních majitelů podle něj pracuje také linoleum ve vile, které se v létě působením slunce vzdouvá a na zimu zase pokládá.

Původní vzhled budovy se všemi nedostatky nevadí ani některým Brňanům. „Chodím tudy denně, a už před Vánoci jsme si všimla skvrn. Připadá mi, že nyní naopak vyschly a zmenšily se. Nevadí mi. Vila Tugendhat je výjimečná spíše vevnitř. Zvenku působí jako garáž," zhodnotila důchodkyně Jiřina Bastová.

Rekonstrukce vily německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe vyšla na víc než 170 milionů korun. Návštěvníkům otevřela lonibřeznu.

autor zprávy: Anna Fajkusová

zdroj: www.brnensky.denik.cz

webdesign: contineo.cz